Warmte pomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt uw woning en zorgt voor warm water. De warmtepompinstallatie vervangt uw ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. Door warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater te halen maakt de installatie bruikbare energie. Duurzame energie dus! Om een warmtepomp te laten werken is wel stroom nodig, bij het gebruik ervan neemt het elektriciteitsverbruik daarom toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Daardoor daalt de CO2-uitstoot voor verwarming van de woning.

Bij bepaalde warmtepompen is koeling ook mogelijk. Dat is dus extra comfort in de zomermaanden.

Benieuwd hoe een warmtepomp werkt? Klik hier

Buitendeel van een lucht warmtepomp

Buitendeel van een lucht warmtepomp

Kosten warmtepomp

Warmtepompen zijn duurder in aanschaf dan CV-ketels. Maar als de installatie goed is ontworpen, is het energieverbruik aanzienlijk lager. Daarom is een warmtepomp onder de streep veelal goedkoper.

De prijs van een warmtepompinstallatie is niet eenvoudig te berekenen, omdat deze afhangt van de situatie in uw woning en uw wensen wat betreft comfort (welke ruimtes moeten altijd warm zijn en hoeveel warm tapwater is er nodig). In de tabel hieronder worden richtprijzen weergegeven van de belangrijkste warmtepompsystemen voor Nederlandse woningen.

Type warmtepomp Prijs (incl. btw) Subsidie
Warmtepomp met bodembron vanaf ca. €12.000 €2.500,- of meer
Warmtepomp met luchtbron €5.000 – €10.000 €1.100,- of meer
Hybride warmtepomp €4.000 – €7.000 €1.100,- of meer

Subsidies warmtepomp?

Sinds 2016 heeft de overheid investeringssubsidie beschikbaar gesteld voor duurzame energie, de ISDE subsidie. Voor 2017 is in totaal €90 miljoen ISDE subsidie beschikbaar en voor 2018 bedraagt dat €100 miljoen. Met de ISDE subsidie krijgt u in bepaalde gevallen tot bijna 50% van de overheid terug op de aanschafkosten van een (hybride) warmtepomp. De belangrijkste kenmerken voor de ISDE subsidie hebben wij voor u op een rijtje gezet.

In 2017 is er warmtepomp subsidie beschikbaar (ISDE).

Soorten warmtepompen

Afhankelijk van de warmtebron, kan in de praktijk de warmtepomp er op verschillende manieren uit zien. Er is bijna altijd een binnendeel. Deze oogt vaak niet veel anders dan een HR-ketel en kan bij bepaalde types net als de HR-ketel aan de wand gehangen worden.

De vijf meest voorkomende soorten warmtepompen zijn:

Soorten warmtepompen
De verschillende soorten warmtepompen op een rij. V.l.n.r.: Lucht-lucht, lucht-water, water-water, bodem-water en de hybride warmtepomp.

Lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht). De water-water en bodem-water warmtepompen zijn grond gebonden: via een systeem in de grond wordt warmte uit het grondwater of bodem gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis.

Een warmtepomp kopen en installeren

Zoals u hierboven kunt lezen zijn warmtepompen er in verschillende uitvoeringen. Welk type geschikt geschikt is voor u hangt af van de situatie in uw woning en uw wensen en eisen. Daarom is het verstandig voor de aanschaf goed te verdiepen in de mogelijkheden en een maatwerk advies aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld bij een installateur of fabrikant, maar ook bij een onafhankelijk EPA-adviseur.

Om goed en efficiënt zijn werk te kunnen doen moet de warmtepomp op de juiste manier afgestemd zijn op de andere onderdelen van uw verwarmingssysteem. Daarom is het van belang dat uw installateur weet wat hij doet. De installatie van een systeem met de lucht als bron duurt in de meeste gevallen maximaal een dag. Wanneer een bron in de bodem aangeboord moet worden, is het proces complexer en is er meer tijd nodig. Voor het aanleggen van een warmtepomp met bodembron hebben installateurs een certificaat nodig.

Goed voor het milieu én uw portemonnee

Bij een warmtepomp wordt het huis met energie uit de lucht of bodem verwarmd. Hierdoor wordt uw op gas gestookte ketel (gedeeltelijk) overbodig. Goed voor het milieu, want gas is een fossiele brandstof die langzaam opraakt. Ook zorgt het gebruik van gas voor flink wat CO2 uitstoot. Lees meer over de warmtepomp als duurzaam alternatief voor uw cv-ketel.

Naast een bijdrage aan het milieu levert duurzaam verwarmen u een financiële besparing op. Er wordt op een efficiënte manier elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van uw woning in plaats van uw cv-ketel die gas gebruikt.  U gebruikt minder gas en meer elektriciteit. Omdat gas relatief duur is zal uw energierekening omlaag gaan.